5 Rahasia Tempat-tempat berhantu di Malaysia


Menilik lebih jauh mengenai ceritera hantu di Malaysia menyisakan rasa ingin tahu yang amat sangat sehingga tidak salah apabila kita menemukan mana saja tempat berhantu dengan harapan dapat memberikan wawasan pengetahuan lebih bagi Anda sekalian. Mana sajakah tempat berhantu di Malaysia yang sering ternampak hantu disana? Hantu memang boleh tinggal di mana tempat, dari banyak jenis hantu atau makhluk tak kasat mata ini boleh tinggal mungkin di dalam rumah kosong, dalam hutan, tempat-tempat gelap, di atas pohon/ pokok, dan masih banyak lagi.

Ada beberapa tempat paling berhantu di Malaysia yang dipercaya menyiman misteri ghaib, antara beberapa tempat paling banyak hantu yaitu:

 

Tempat-Tempat Berhantu Di Malaysia

1. Amber Apartment, Genting Highland

Amber Apartment, Genting Highland

Kalau kita dengar kata Genting Highland tentu teringat akan tempat melancong yang indah, tapi ada cerita misteri disebalik Genting Highland yang jarang orang tahu yaitu tentang Amber Apartment, sebuah apartment tua yang sering membuat ngeri pengunjung disana kerana sering ternampak bayang hantu manusia yang bunuh diri jatuh dari atas apartment, sedangkan apabila sampai ditanah bayang tersebut hilang.

 

2. Villa Nabila, Johor Bahru

Villa Nabila, Johor Bahru

Sebuah villa yang ada di Johor Bahru dipercaya memiliki banyak penemuan mistik terkait masa lalu dari villa ini yang pernah menjadi tempat kes peniadaan nyawa, ini menyisakan suasana mencekam yang tiada berkesudahan sehingga orang yang melintas dijalur tersebut akan merasakan hawa yang berlainan dari biasanya.

 

3. Banglo Mona Vandey

Banglo Mona Vandey

Banglo dimana pernah di diami oleh seorang aktris Malaysia yang ianya seorang dukun, dan ia pernah terkait pada satu kes pembunuhan yang membuat heboh Malaysia, sampai sekarang  Banglo Mona Vandey memiliki wajah mistik tersendiri.

 

4. Highland Tower, Kuala Lumpur

Highland Tower, Kuala Lumpur

Pada masa dahulu Highland Tower merupakan sebuah apartment mewah di Malaysia. Akibat adanya satu tragedi membuat apartment ini runtuh dan meragut banyak nyawa, sehingga kini tempat ini dipercaya memiliki banyak misteri terkait banyaknya korban yang masih terkubur disana.

 

5. Lebuhraya Karak

Lebuhraya Karak

Lebuhraya Karak menjadi tempat mistik terkait banyak pengguna jalan yang melihat adanya Volkswagon kuning tanpa pemandu yang membuat banyak orang takut melintas laluan ini, apalagi jika sudah masuk kawasan terowong yang seringkali menimbulkan banyak kemalangan. Saking populernya tempat ini sampai salah satu produsen film di Malaysia menerbitkan film bertajuk ‘Karak’ yang menggambarkan bagaimana Lebuhraya Karak menyimpan cerita mistis.

Sebetulnya ada banyak lagi tempat-tempat mistik berhantu yang dipercaya memiliki penghuni roh halus di Malaysia, antaranya seperti Penjara Pudu – Kuala Lumpur, Georgetown – Penang, Perkuburan Islam Kajang – Selangor, Lost World of Tambun – Perak, dan banyak lagi. Untuk setakat ini admin hanya boleh menulis sampai disini, di lain masa akan kita sambung menyambangi tempat berhantu lainnya.